Jan 28, 2009

Makhluk Tuhan.


Paling seksi?
Yolah tuh.

Aku tak paham. Kamu paham?
Meh aku cerita.

Makhluk A: Ayu, nanti tolong bagi A alamat email B.
Aku: Nak buat apa?
Makhluk A: Saja. Rasa nak betulkan balik la persepsi B kat A. (ada kisah, malas nak cerita). Nak cakap juga kat B suruh dia cari je lelaki yang lebih baik dari 'Q'.
Aku: Hurm. Nanti aku tanya empunya diri dulu. Kalau dia ok, ok lah.
Makhluk A: Ok. Kirim salam ye kat B.

Beberapa hari selepas hal itu.(Aku tak ingat berapa lama).
**Chatting di Yahoo Messenger*
Aku ringkas kan. Aku bukan mesin nak menghafal semua isi perbualan.

Aku: B, A nak alamat email B boleh tak?
Makhluk B: Hmm. Yeke? Takpe lah, B pon nak borak dengan A. Ada benda nak tanya.
Aku: Ok. Tapi lewat sikit lah. Mungkin A tengah tidur.
Makhluk B: Alamak, sekarang tak boleh ke?Nanti B takde depan pc ni.
Aku: Pergi mana?
Makhluk B: Ikot trip ke S***n. Dengan kawan2.
Aku: Ok, nanti aku cuba tanya A. (Dengan pantas bagi pesanan ringkas).
...........
Makhluk B: Dia sudah reply?Kalau boleh nak settlekan sekarang la. B call jelah.
Aku: Hurm, ok3. Try lagi.
(sudah tak ingat berapa kali hantar pesanan 'bertuah' itu).
..........
Aku: Boleh tak A?Nanti B takde kat tempat dia.Dia nak call terus.
Makhluk A: Ala...(blablablabla-alasan-pelik, padahal dia yang beriya2)
pujuk punya pujuk punya pujuk punya pujuk. Dapat.
Makhluk A: Ok lah. Nasib baik bawak handsfree. (Bunyi macam mengeluh kan?wut the ****-siapa cari siapa sebenarnya ni??)
Aku: B, call la dia sekarang.
Makhluk B: Ok.
Mereka settlekan sendiri. Tugas aku sampai situ je.
.........
Apa? ingat betul2 ke sampai situ?
Banyak hal jadi.
Makhluk A serabut kan lagi keadaan. Niat yang kononnya 'murni' sekadar lakonan saja.
Makhluk B makin tertekan. Aku ??(hurm). Niat aku baik untuk Makhluk B saja.
.........

Makhluk lain: Ayu, makhluk A cakap kau ni seperti mengada2 kan cerita saja. Menokok tambah. Dia tak cari pun makhluk B. Kau saja bikin panas. Dia kirim salam sajalah!
(wah. *******!)
Aku: Terkesima. Terkejut. Terpana. Tercarut. Tersedih.

Moral: Jangan percaya makhluk itu lagi. Kata orang, buat baik berpada2.


Kamu paham?
Aku malas nak paham.
Koma, bukan titik.




24 comments:

nisy said...

:) aku paham..huhu

Ms. Aida Yusof said...

~ harap kamu tabah. si A tu mcm mgedik je.. knp x dia sndr je yg carik email B tuh. kn dia yg konon2 nye nk betolkn persepsi sarsi sarsarapila bagai tuh? huh! manusia begitu harus diajar. kene kasik laser sket tuh. kasik panahan berbisa sket. kalo agak2 mereka stil x paham, hantok pale 2-2 kt dinding. huhuhu *komen beremosi*

aku dia kamu said...

sabor jer laa ngan prangai org yg sebegini..dah mmg kewujudan manusia sebegini betul ade..kl kite pk menyakitkan hati..biarkan lah mereka dengan dunia mereka..nk terpekik melolong menjaja salah org..nnti die akan dpt blk.so sabau la yek..huk2

Anonymous said...

sabar..sabar...sabar...100000x sabar...huhhhh letih...saaaabar..

ustaz modern said...

lek je wat slumber je.. yg pnting solat x tinggal.. Tiang agama beb, tu la yg mmbezakan antara muslim dan kafir..

Mr. "C" said...

es ey saaaaa.. bi ey ar bar...
-------- SABAR ----------

Geng Kapak said...

klo de wat lbey2 kt ko yu, ko bg alamat n cntact number dorg kt aku yu, taula aku hajar dorg.. erti sebuah kurang hajaran.. den mmg xley tgk bdak2 xdo otak nak pkir nih.. da bsar panjang pon nak wat susah sama org lain, lek yu lek, geng keling aku ramai, ley suh dorg bunuhkan!

nonny said...

hi geram nyer....sengal tol makhluk A tue.....Kak u...lain kali jgn terlibat lg Sama dia......

p/s: Aku kini pun tkot utk berbuat baik pd org yg tidak Telus harinya....namun, adakah hatiku sgt telus?....entah la....

noony said...

silap..harinya..--> hatinya

tropperz said...

respect akak :) sb ade niat baik untuk tolong makhluk B. Sayangnye niat baik akak disalahgune by pihak yg hanye mahu bersihkan name yg dh sedia buruk. Sabar tau! Ramai lg kawan yg tau jujur nye akak. Dun worry, u'll have my support 100%..

Ms. Aida Yusof said...

~ c... how many ppl support u sis. chaiyok².... kalau la si A tu bace n3 nih... rasekn panahan berbisa peringkat permulaan dari acik ayu. hahahah


p/s : sy bersiaran dr office.. mari mengulo =p

ch0ch01ic said...

penin pale bace.haih..blurr je aku skng nih!tanda dh lame x guna otak.

ch0ch01ic said...

komen baru:
biase la yg lemah mmg sentiasa menjadi mangsa keadaan.mudah dimanipulasi.mcm umi gk :(

bt bodo dh la kak u.xyah jd posmen karat :p

Emynz said...

igtkan manusia camnie dah pupus,rupenye ade lagi species ceni.harus di tangkap, letak dlm kotak hanyut kan kat pulau terpencil.mase tu baru dia terpk + seda betapa @#$%^& [ditapis oleh finas] nye dia.

whohaseverything said...

nisy: paham?bagus.aku tak paham.hahaha.
Ms. Aida Yusof: susah mau sound.kwn2 ku yg baek xmo bagi.jangan dilayan.nati sama pe'el plak dgn A tu.hahaha. ****!
aku dia kamu: yup. xlame lagi die kene balik la beb. roda hidup.
hua3.
Anonymous: sape pon kamu. mekasih. sabo sabo sabo! huh. dugaan.
ustaz modern : mekaseh la ustaz. mintak jase baek ustaz la ye pegi bagi tazkirah kat die. ekekeke!.
Mr. "C" : Saaabar!
Geng Kapak: geng keling klang ke?hahaha. oke. nati gua tepon lu trus la beb! mekasey!
nonny: mekaseh noni. kak u mmg mls nak tau pape lagi psl die.aritu igt kan die btol2 la dh berubah. tp...hmm.
tropperz : mekasih byk2 tropperz. die tu yg sbnrnye slh gunekan kelebihan yg die ado. tp bese la mane nk ngaku!
Ms. Aida Yusof: :D thnx aida! syg kamu. huhu
ch0ch01ic: huhu. wat bodo jela ni. sbb tuh kene lagik! cis!!

whohaseverything said...

Emynz: hahaha, gud idea la kak! haha

M F M I said...

gedik

whohaseverything said...

M F M I: kamu yang gedik! wek!

Ms. Aida Yusof said...

~ kak ayu d tag! mari tampal gamba2... :P

whohaseverything said...

Ms. Aida Yusof : hehehe oke!

Yg berada disebalik A said...

adakah aku mengenali makhluk A itu...

whohaseverything said...

Yg berada disebalik A: kalau ko disebalik A, mebi ko kenal la kot?
ops,tlebey suda.ahahah.
aku tau ko tau.
:P

Mr H said...

makhluk A kalau masuk academy award, ley menang best actress.. :p wee....

acik ayu said...

Mr H : hahaha.